Sudan’da 30 Haziran 1989 Darbesinin Yıldönümünde Milyonluk Yürüyüş: Yeni Darbeler Devrim Yürüyüşümüzü Kesemez

Yarın, 30 haziran 1989 yılında Ömer El-Beşir’i yönetime getiren askeri darbenin 30. yıldönümü. Bu günde ‘Milyonluk’ yürüyüşe hazırlanan Sudan muhalefeti Askeri Geçiş Konseyini uyardı.

Sudan muhalefetinin önemli bir bölümünü temsil eden Sudan Özgürlük ve Değişim Hareketi, muhalefeti her türlü şiddet yoluna başvurarak bastırmaya çalışan Askeri Geçiş Konseyini yarınki yürüyüş öncesi uyardı. Gösteriler sırasında interneti kesen ve göstericilere karşı ordu ve polis gücünü kullanan Askeri Geçiş Konseyi, yarınki yürüyüş öncesi birçok noktada ordu birliklerini stratejik noktalarda konuşlandırmış durumda.

Sudan Özgürlük ve Değişim Hareketi cuma günü yaptığı açıklamada, Askeri Geçiş Konseyinin şiddet yoluna başvurması halinde kitlelerin yeniden Sudan Genelkurmay Başkanlığı önüne yürüyebileceğini de duyurdu.

Sudan Profesyoneller Topluluğu da yaptığı açıklamada 30 hazirandaki ‘Milyonluk’ yürüyüşünün sivil yönetim talebini gerçekleştirme yürüyüşü olacağını ve Aralık ayında başlayan devrim yürüyüşünün başka darbelerle kesilemeyeceğini ifade ederek sivil yönetim çağrısını yineledi. Hazırlıklar sürerken birçok üyesinin ve yetkilisinin tutuklandığını da duyuran Sudan Profesyoneller Topluluğu

Yönetimin sivillere devredilmesini talep eden Sudan muhalefeti, Etiyopya’nın arabuluculuğunu kabul ederek Askeri Geçiş Konseyi ile tekrar pazarlığa oturmuştu. Askeri Geçiş Konseyi, Özgürlük ve Değişim Hareketinin parlamentoda yüzde 67’lik temsiliyet talebini kabul etmeyeceğini bildirdikten sonra taraflara parlamentoda eşit temsiliyet önerildi.

Askeri Geçiş Konseyi müzakereler sürerken, muhalefet içerisinde yer alan bazı aşiretlerle anlaşma yoluna giderek muhalefeti zayıflatmayı düşünüyor. Suudi Arabistan ve Mısır’ın desteğini alan Askeri Konsey bölgesel düzeyde anlaşmalar imzlamaya ve politikalar geliştirmeye devam ediyor. (Al-Akhbar, Sudanakhbar)