Katar’ın Hindistan’a LNG ihracatında büyük artış

Katar, süper soğutulmuş yakıt ithalatının on yılın sonuna kadar iki katına çıkması beklenen Hindistan’a daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satmak için kolları sıvadı.

Bloomberg’e konuşan ve tartışmalar hakkında bilgi sahibi kişilere göre Katar, Goa’daki Hindistan Enerji Haftası sırasında Gail India ve Indian Oil ile üst düzey görüşmeler yapacak.

Gelişmelerden haberdar olan yetkililer, Katar’ın Petronet LNG ile 2028’de sona erecek olan uzun vadeli tedarik sözleşmesini salı günü uzatacağını söyledi. Yenilemenin yılda 7,5 milyon ton LNG için olacağı ve Katar’ın mevcut sözleşmede yer almayan bir terim olan nakliye masraflarını karşılayacağı belirtildi.

Tüccarlar, Hintli alıcıların Katar’ın son birkaç yılda imzaladığı önceki anlaşmaların altında oranlar talep ettiğini söyledi. Katar’ın enerji bakanı Saad Sherida Al-Kaabi’nin onlarca yıl sürebilecek sözleşmeler için müzakerelere katılması planlanıyor.

Dünyanın en büyük üçüncü LNG ihracatçısı olan Katar ve Hindistan, uzun vadeli anlaşmalar için harekete geçmiş durumda. BloombergNEF’e göre, Körfez ülkesinin 2027 yılına kadar ihracatı yaklaşık üçte iki oranında artıracak olan devasa gaz genişletme projesinin müşterilere ihtiyacı var ve şu ana kadar sadece yarısı satıldı.

Yeni Delhi ise doğalgazın enerji kullanımındaki payını 2023 sonunda yaklaşık %6,7’den 2030’a kadar %15’e çıkarmak için ithalatı artırmak istiyor. Hükümet, kömür ve petrol gibi daha kirli fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. Hintli firmalar, değişken ve bazen aşırı derecede pahalı spot piyasaya bağlı olmak yerine, arzları uygun fiyatlarla bağlamak için uzun vadeli anlaşmalar istiyor.